Veckoavstämning

Jag har kört på med träningen ordentligt från den 11 juli. Började med 4 pass i veckan sedan gick jag med i utmaningen 20 pass i AUGUSTI (sök med hashtag på IG) den 1/8 och har sedan dess kört 5 pass i veckan. Det har gått superbra! Har kört både styrka och kondition, men haft fokus på styrketräningen.
 
5 veckor har gått och jag känner faktiskt skillnad! Som ni vet så väger jag mig inte särskilt ofta eller mäter mig. Utan jag försöker se och känna mina egna resultat och får lita helt på mig själv. Känner på min kropp att saker händer. Tror inte det hänt mycket för ögat, men när jag tar på min mage eller rygg så har något hänt, vilket är superkul! Skönt att slippa siffror på en våg eller ett måttband avgöra min framgång, utan det skall helt ligga i mina ögon och vad jag känner. Jag kommer väga mig också, men har valt att väga mig som mest 1 gång i månaden och det är för att jag inte vill att vågen skall bestämma hur jag mår, vilket den har gjort tidigare. Nu får jag lita helt på mig själv 😊
 
Går jag in på min 6:e vecka och känner mig idag en aning sliten. Är ägglossningsperiod och jag får alltid ont i kroppen då. Ibland värre än andra gånger. Förra månaden så hade jag det inte så farligt och körde på som vanligt, men denna månad så är det inte lika bra. Så jag kommer de 2 nästkommande veckorna fokusera på kondition, både hög och lågintensiv. Jag vill inte pusha kroppen i onödan. Det är viktigt att lyssna på kroppen och lägga upp träningen därefter. 
 
Mitt träningsschema för de 2 kommande veckorna ser ut så här:
 
MåndagStyrka ben och kondition. 
Tisdag- Vilodag
Onsdag- Powerwalk
Torsdag- Kondition
Fredag- Vilodag 
Lördag- Styrka armar och kondition
Söndag- Powerwalk

Detta har jag som riktlinjer, sedan beror det helt på hur jag mår. Mår jag bra så kanske jag lägger på extra krut, mår jag sämre så drar jag ned på tempot lite. Vi får se vad det blir! 😃
 
Dagens långpromenad 👇
 
 
 
 
 
Jag gjorde en supergod lasagne i går som jag lade upp på Instastory och har fått förfrågningar på recept! Superkul 😃 Så här kommer det!
 
Eftersom jag lagar ibland mat med att bara höfta med både mått och ingredienser, så har jag inte kolla på exakta mått, så ni får ha överseende med det.
 
Lasagne alá Eleni
 
ca 8 port. 
 
Ingredienser:
 
ca. 1 kg köttfärs
Fullkorns lasagneplattor
1 påse riven mozzerella
1 msk kokosolja
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 burk krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
3 dl lätt creme fraiche
Basilika efter smak
Oregano efter smak
1 krm Kanel eller efter smak
salt och peppar
en skvätt agavesirap
en skvätt balsamico vinäger eller rödvin
 
Gör så här:
 
Hacka lök och vitlök, stek lätt tills den blir glansig. Tillsätt köttfärsen, stek ihop tills färsen är finfördelad. Häll i övriga ingredienser låt koka ihop och sänk värmen och låt puttra i minst 15 min. Sätt på ugnen på 225 grader.
 
Montera lasagnen med att börja med ett tunt lager köttfärssås i botten på en ugnfastorm, lägg sedan ett lager med lasagneplattor, ytterligare ett lager färssås och sedan klicka ut  lätt creme fraiche lite här och där och bred ut, se till att det räcker till tre lager. Varva sedan tills köttfärssåsen är slut, avsluta med tunt lager färssås och lite creme fraiche, strö sedan över osten.
 
In i nedre delen av ugnen grädda i 30 min. Om osten hinner bli för mörk (som min blev) lägg folie på toppen tills det är klart.
 
Servera med en god sallad.
 
Smaklig måltid! 😄
 
 
 
 
 
💝
 
 
 
 
 

Träna efter menscykeln

Läste en riktigt bra artikel i Hälsoliv ang. om att menscykel påverkar träningen. Träning är ju en hel vetenskap och ja, det är ju bra att bara röra på sig, men det är väldigt viktigt att veta hur man skall träna för att få det mesta ut av träningen också. Man vill ju krama ur allt bra och alla hälsovinster ur träningen så gott det går! Vi lägger ned mycket tid och energi på det.
 
Enligt artikeln så finns det en bättre period under menscykeln för styrketräning (för att läsa hela artikeln klicka HÄR).
 
Under Follikelfasen, innan ägglossning, det är då kroppen svarar som bäst på styrketräning. Det är då hormonet östrogen stiger.
 
Under ägglossning så producerar kroppen, med östrogen, även hormonet progesteron (gulkroppshormon) och efter ägglossning så sjunker båda dessa hormoner och vi kommer in i Lutealfasen. Det är nu vi kan bli trötta och låga och även PMS uppstår för vissa. Så under denna fas måste vi lyssna på kroppen och känna efter vad som är bäst! Så att satsa på styrketräning när man är trött och låg kanske inte är det bästa, utan kanske välja lättare kondition. Mår man t. o. m. piss! Då kanske man skall hoppa över träningen totalt?! Det är bara vi som vet och som kan känna efter. Allt är okej 😊
 
Såklart det finns dem som mår hur bra som helst under hela menscykeln och då är det bara att köra. Men för vissa, som jag! så känner jag av dessa faser rejält! Speciellt Lutealfasen, blir otroligt trött och hängig. Så jag skall nog försöka att anpassa mitt träningsschema efter menscykeln. Jag har definitivt lättare att få ont i kroppen efter ägglossning, så att pressa musklerna är kanske inte det bästa för mig.
 
Jag tycker sådant här är så sjukt intressant! Vår kropp är helt magisk och det händer så mycket hela tiden! Det är därför det är så otroligt viktigt att lyssna på den, den klara inte allt hela tiden.
 
Jag brukar dela med mig av intressanta artiklar som jag hittar på min Facebooksida. Elenis Hälsoresa, klicka HÄR. Älskar att få tips och trix och samla på mig mer kunskap om både min kropp, träning och kost.
 
 
Ha det så bra tills vi hörs igen 🤗💝
 
 
 
 

Nytt träningsschema

Förvånad är bara förnamnet! Förvånad över att jag plötsligt fick mitt jävla anamma, förvånad att jag har kört minst 4 pass i veckan i 4 veckor nu och inte en enda gång har jag dividerat med mig själv, skall jag, skall jag inte. SÅ jäkla skönt! Ja, jag kommer komma i en svacka där motivationen tryter, det vet jag och jag är då beredd. Jag tillåter även mig att göra det om det sker, man ligger inte på topp hela tiden och det är vid de tillfällerna som jag måste plocka fram verktygen jag samlar på mig för att hitta balansen, att inte skita i allt bara för att det känns motigt. det är varken svart eller vitt eller allt eller inget. 
 
Om mot förmodan motivationen tryter, då kommer jag lägga ribban lite lägre. Inte skita i allt, det är mitt främsta mål! Det är därför jag är på denna resan, för att lära mig att skapa balans och inte ha ett allt eller inget tänk, förstör bara för mig själv mer än vad det gynnar.
 
Träningen känns bra, har fått ett bra flyt, så nu tänkte jag lägga till fler konditionspass. Det är det bästa för att tappa i vikt, det är kombination kondition och styrka. Mitt schema kommer nog se ut typ så här med resarvation för ändringar:
 
Måndag- Styrka ben, rumpa och mage 
Tisdag- Vilodag
Onsdag- Armar, axlar och rygg
Torsdag- Kondition
Fredag- Vilodag 
Lördag- Styrka ben, rumpa och mage 
Söndag- Kondition och styrka armar, axlar & rygg
 
Jag skall prova detta uppläggt denna vecka så får jag se om det funkar eller inte. Eftersom jag är med i Pansarpeppens utmaning 20 pass i AUGUSTI på IG (#20passiAUGUSTI) så är det 5 pass i månaden som gäller. Har försökt få bra spridning på både vilodagar, styrka och kondition. Vi får se hur det känns både i kroppen och tidsmässigt, gäller ju att hinna med allt också 😝
 
Kosten flyter också på bra. Som ni vet så räknar jag varken kalorier eller har förbud, utan försöker tänka logiskt, kör tallriksmodellen och hitta bättre alternativ. Har man en tanke bakom sina val och tänker måttlighet, skall man inte behöver räkna. Måttlighet kan vara sjukt svårt, men med planering av mellanmål, ett jävla anamma och fokus på målet, så tror jag att det blir lättare. Kämpa, kämpa och kämpa det är det som gäller. Så klart det kommer uppförsbacke på denna front också, precis som med träningen. Det är därför jag försöker få in bra rutiner och viktiga verktyg, så att jag kan använda dessa när den dagen kommer, för att inte släppa på det totalt!
 
Jag har en dag i veckan då jag äter något jag är verkligen är sugen på,troligtvis godis 😜 men försöker hålla mig från sötsaker måndag-fredag. Med det sagt, skulle jag få för mig att faktiskt ta en bulle vid en fika mitt i veckan, så är det inte heller någon katastrof, då är det bara den bullen som gäller och dagen efter så är det att fortsätta med samma rutiner som innan 🙂 Jag vill må bra och fortsätta leva balanserat och hälsosamt, inte må dåligt och leva med ångest för sketna sötsaker eller ett kilo upp hit och dit.
 
Avslutar inlägget med en bild efter dagens träningspass! Måndag= Stryka ben, rumpa och mage, 50 min med 11 övningar.
 
 
 
Kram mina fina 💝