Varför pina oss med förbud?

Helgen började bra! I fredags så träffade jag upp sambon vid centralen, han hade varit och hämtat sin son som skall var hos oss i helgen. Vi åkte efter det och handla mat och sedan raka vägen hem för fredagsmys! Klassisk svensk fredagsafton, tacos och soffhäng! Vi alla uppskattar det, så varför inte gå med ett vinnande koncept ;)


Taco, det har fått bli ett samlingsnamn för allt som har med färs, grönsaker och något typ av skal/wrap att göra. För egentligen är ju detta med mjukt bröd inte taco, men skit samma liksom, det ä ju typ samma sak ;) Oavsett så är det ju grymt nyttigt om man äter med måtta. Vi använder för det mesta kycklingfärs, så mycket godare och blir inte lika mycket fett. Den blandar jag med hemmagjord tacokrydda, då slipper jag alla tillsatser och onödigt socker. Jag gör också alltid guacamole (stod i kylen när fotot togs) så gott! Då skippar jag gräddfilen, blir lite överflödigt. Rostad lök och barbequesås är till min bonusson.... inte riktigt my kind of shit ;) Nu hade vi inte det, men ett grymt val är riven mozzarella istället för vanlig ost, men det blir det nästa gång :) Allt handlar om bättre alternativ, äta med måtta och välja sina tillfällen, då kan man äta det mesta :) Förbud är tråkigt!


Att förbjuda sig verkar vara det man främst gör när vi vil ha en förändring i vår liv och alla vi vet ju att allt som är förbjudet är alltid lite mer lockande., förbjuden frukt smakar bäst. Varför skall vi förbjuda oss saker som vi normalt skall kunna äta och göra?! Tycker det är ganska märkligt beteende. Känns med förbud så gör vi oss en otjänst. Jag är ju inne i en månad då jag har förbud med godis främst, varför jag har det är för att jag skall kunna hantera godis på ett bättre sätt efter förbudet. Från att hjärnan är inställd på at äta nästan dagligen och i stora mängder, så behövde jag en avvänjning för hjärnan framför allt.

Men efter jag läst en artikel som Fredrik Paulún skrivit så funderar jag om det är så jäkla smart? Om nu hjärnan har svårt för förbud, så kanske jag skapar även en ond cirkel med dessa förbud och gör mitt problem mer långlivat?! bara en liten reflektion.


I artikeln så pratar han om att vi måste unna oss för att orka och vara glada som i sin tur kommer leda till viktnedgång. Artikeln kan ni läsa HÄR ,väldigt intressant, otroligt logisk och sund tycker jag. Jag gillar Paulún, han har ett sunt sätt att tänka kring mat och som jag själv vill tänka. Vilket jag gör för det mesta, men vill alltid tänka så. Jag plockar gärna på mig hans tips, de fungerar bra för mig. Han pratar för det mesta om att inte utesluta, utan att välja bättre alternativ. Det har varit så tydligt i dem recept som vi har använt från hans app Wellie

Allt är väl uttänkt, jag har tidigare läst om att kombinationen med fett och kolhydrater inte är den bästa och det blir så tydligt i recepten att det är just så han tänker. Så fort det har varit rikligt med fett i någon rätt så har det funnits minimalt med kolhydrater, medan när det har varit en rätt med kolhydrater, potatis eller ris, så har det varit lite fett. Så varför då utesluta antingen fett, som vissa gör eller kolhydrater som andra gör om det faktiskt bara handlar om sammansättningen?! Känns ju dumt när vi i slutändan kan äta vad vii vill med måtta och bara tänka till lite för att göra bättre val.


Allt är ju inte svart eller vitt! Vardagen tillåter inte alltid att tänka "rätt" men det är bara vi som kan bestämma hur vi vill leva och det gör vi utifrån våra val. Ikväll så blev vi plötsligt sugna på hamburgare och varför skulle det vara förbjudet bara för att det är fel sorts fett och klassas som skräpmat, Ja okej, vi kunde ha gjort hemmagjorda och där med nyttigare, men det hade vi inte ork med, som sagt allt är inte svart eller vitt.

SÅ vad gör man då? JO, man väljer bättre alternativ och ser till att jag har mer kontroll av vad jag stoppar i mig. Det jag valde att göra var att välja en hamburgare som hade mozzarellaost istället för cheddar, i denna hamburgare som original ingår mozzarella, salami och en grönpeppar- och vitlökssås jag valde bort salamin och tog dressingen på sidan av, då har jag mer kontroll om hur mycket jag får i mig. Jag valde att ta en tesked dressing som räckte gott och väl! Smakade supergott :) Jag tog bara en hamburgare medan min sambo tog en meny, så jag tog 5 pommes av honom så att jag kunde äta av allt men inte för mycket och slapp utesluta :) Precis så jag vill leva! Med en extra tanke.Städa lite här, klippa lite där!


I veckan så sa jag till min sambo att på lördag får han och hans son ta hand om städningen, för jag skall klippa mig! Jag är väl den som tar hand om det för det mesta, i alla fall när det skall bli en "stor" städning, men ibland vill jag bara fly från dessa måsten. Nu var det supergrisigt hemma och vi skall ha gäster på söndag då min sambo fyller år så städa var ett måste. Det var så skönt att åka ifrån ansvaret och låta någon annan ta över rodret,. Jag vill inte alltid var den som alltid skall se till att alt görs, orkar inte det. Vi är två som lever i relationen och då är vi två som delar på ansvaret för bl. a. vårt hem.


De var så duktiga! Var superfint när jag kom hem och de hade tänt alla ljus, vilken lyx! Nu vet jag exakt hur sambon känner när han kommer hem då jag har varit i farten ;)

Skönt väder var det också, så jag hoppade av en station innan och gick hem i solen och samlade på mig både energi och steg :)

Ha det så gott tills vi hörs igen :)

Kommentera här: